Vamba Omar Sherif

Vamba Omar Sherif

(schrijversnaam Vamba Sherif) is een meertalige schrijver. Hij komt uit een milieu van intellectuelen. De jonge Sherif sprak drie Afrikaanse talen en Engels, toen zijn vader universiteitsprofessor werd in Koeweit. Daar leerde Sherif ook Arabisch en hij maakte er kennis met de Afrikaanse, Engelse en Arabische literatuur.[1]

Tijdens de Golfoorlog in 1991 vluchtte de familie naar Syrië, en van daaruit vestigde zij zich in 1993 in Nederland. Om rechten te kunnen studeren, leerde Sherif ook Nederlands. In die tijd begon hij te schrijven om zijn penibele jeugdervaringen te verwerken.

Zijn eerste roman Het land van de vaders verscheen in 1999. De roman gaat over Liberia en speelt zich af in twee tijdsbestekken: eind 19e eeuw en eind 20e eeuw.

In 2003 volgde het boek The Kingdom of Sebah (Het koninkrijk van Sebah) over een Afrikaanse familie in Nederland. Tijdens een bezoek aan zijn herkomstland Liberia kwam Sherif oog in oog te staan met dictator Charles Taylor. Deze ontmoeting inspireerde hem tot de roman Zwijgplicht (Bound to Secrecy) (2007), waarin hij in de vorm van een detective schreef over macht en machtsmisbruik. Sherifs roman uit 2011, De Getuige, gaat over de nasleep van de terreuraanslag van 11 september 2001 op verschillende mensen: een zeventigjarige Nederlandse man, diens zoon en een jonge Afrikaanse vrouw. In 2015 publiceerde Sherif de historische roman De Zwarte Napoleon over een West-Afrikaanse keizer die het opnam tegen de Engelse en Franse kolonisten.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Meer nieuws en actualiteit

Scroll naar top